Utstyr

Boksehansker – hvilken størrelse velge?

  • Det er mange legender om det angivelig enkle emnet å velge riktig størrelse på boksehansker, som vi vil prøve å forklare deg i dag.
  • Det er verdt å bruke et øyeblikk på å lese, for du sparer deg selv og dine sparringspartnere for litt helse, og det er det det handler om.
  • Jeg vil også forklare deg hvordan du velger boksehansker for deg selv og gi deg noen interessante fakta om dem.

Oz er vekten på boksehanskene, ikke størrelsen.

Det første du møter når du velger en størrelse er den gåtefulle, ved første øyekast, numeriske definisjonen av Oz, det vil si antall unser, og dermed vekten til en spesifikk modell. Dette systemet har blitt brukt av nesten alle produsenter i verden i årevis, hvor en unse ( 1 Oz) tilsvarer omtrent 28 gram. Det som er verdt å understreke, antall unser trenger ikke og oversettes vanligvis ikke til størrelsen på en bestemt hanskestørrelse.

Hva påvirker størrelsen på boksehansker?

Størrelsen på en bestemt modell av boksehansker bestemmes først og fremst av materialene som brukes – spesielt fyllet av hanskene. De fleste hansker er fylt med skum, men avhengig av parameterne kan volumet og vekten variere betydelig.
På markedet kan du også finne mange modeller av boksehansker med lagdelt fyll, der hvert lag er laget av et annet materiale og med forskjellige parametere.
Et tilleggselement som kan påvirke vekten av hanskene kan være tilleggsinnsatser rundt håndleddsområdet eller i blokkeringssonene (wrist protect), slik tilfellet er for eksempel i følgende hanskemodeller:

Påvirker vekten av hanskene størrelsen?

Til en viss grad ja – dette er mest tydelig når man sammenligner vektene på 6 oz, 8 oz og 10 oz. Som på bildene nedenfor:

Denne forskjellen slutter imidlertid å være så merkbar fra vekten på 10 oz og høyere. Med høyere vekter øker det ytre volumet av hanskene, noe som er relatert til bruken av mer og mer skum i støtsonen. Den indre størrelsen på hanskene er veldig lik og forskjellen overstiger vanligvis ikke 1 cm. Noe som i tilfelle boksehansker ikke er så viktig og kan reduseres ved å bruke boksing bandasjer eller innerhansker.

Boksehanskeforinger er vist nedenfor: 10 oz og 14 oz. Som du kan se, er patronen i 14 oz hansker større. Dimensjonene A og B i begge patronene er veldig sammenlignbare. Så det ytre volumet på hanskene og vekten har økt, men den indre størrelsen er veldig lik.

Vekt vs hanskestørrelse

Hva er vekten på hansken avhengig av?

Det avhenger av størrelsen på skum den er fylt med. De fleste hanskene som er tilgjengelige på det globale markedet er fylt med skumstøpegods. Ulike skum har ulik støtdemping. Hansker fylt med lag er mindre vanlig. Hansker i mindre vektalternativer – 6 oz, 8 oz eller 10 oz – har større forskjeller i størrelsen. På innsiden av innsatsen så her påvirker hanskenes vekt virkelig størrelsen.

Imidlertid, i alternativer over 10 unser, endres ikke denne dimensjonen så betydelig. Tykkelsen og tettheten til skuminnsatsen og overflaten endres. Innvendige målene mellom de enkelte vektene er millimeterforskjeller. som ikke har så stor innvirkning på om hanskene vil passe for større eller mindre hender.

Individuelle markeringer av boksehansker skal tolkes som følger: 6 oz – for barn i alderen 6 til 9 år. 8 oz – for ungdom, kvinner og personer med små hender, 10, 12, 14, 15, 16 oz – for voksne. Vektforskjeller mellom hansker fra 10 til 16 oz kan utjevnes ved bruk av boksebandasjer.

Så hvordan velger du riktig hanskestørrelse/vekt?

Siden du allerede vet at vekten på hansker gitt av produsenter ikke nødvendigvis går hånd i hånd med størrelsen på hansken. Lurer du sannsynligvis på hvordan du velger den riktige for deg selv i denne situasjonen?

Heldigvis er det blant de aller fleste boksehanskeprodusenter en uskreven standard presentert i tabellen nedenfor:

Hanskevekt —- Formål
4oz – 6 oz —- > Hansker for barn opp til ca 10 år
8oz —- > Designet for ungdom opp til 15 år og damer med små hender.
10 oz – 12 oz —- > Hansker beregnet for voksne
*Formål: teknisk opplæring, enheter
14 oz og tyngre —- > Hansker beregnet for voksne *Formål: sparring

Fra og med de minste hanskene på 4 oz, er de dedikert til de yngste adeptene innen kampsport. Vanligvis opp til 6 år.


Hansker 6 oz litt større og kan med hell brukes til barn opp til ca. 10 år.

8 oz hansker er et godt valg for damer med små hender og for tenåringer opp til ca. 15 år.
Fra en vekt på 10 oz er den indre størrelsen på hanskene tilpasset voksne med normal håndstørrelse. Fra denne vekten påvirker ikke påfølgende vektalternativer deres indre størrelse så mye (maksimal forskjell er vanligvis innenfor 1 cm). Så valget av et spesifikt vektalternativ bør bestemmes av deres tiltenkte bruk, som jeg vil skrive om i neste seksjon.

10 oz hansker er designet for trening på enheter som vesker, skjold og lignende. De lar deg utvikle fart og dynamikk.

12 oz hansker egner seg også til trening på enhetene (wallbag, refleksball, speedball). Er også bra for folk som trener med en partner. De gir bedre demping av slagkraften, derfor øker de sikkerheten til sparringspartneren i ulike oppgaver. De er et godt kompromiss mellom vekt og støtdmping.

14 oz hansker er ganske tunge, har en tykkere skuminnsats, som er grunnen til at de er perfekte for sparring. De absorberer slagkraften perfekt og gjør det lettere å blokkere slag under trening med en partner.

Det samme gjelder 16 oz boksehansker, som er store i størrelse og vekt. Derfor er de beregnet på sparringtrening med partner. Det er verdt å rådføre seg med treneren hvilke hansker som brukes i klubben og hvilke som passer best for deg.

Hvordan velge boksehansker avhengig av formålet?

Som du allerede vet, fra en vekt på 10 oz, endres ikke den indre størrelsen på hanskene så mye. Deres ytre størrelse endres på grunn av bruk av mer og mer skum i støtsonen.
Hvis hanskene er større og dermed har en tykkere streiksone, jo tryggere er de for din sparringpartner. En ekstra fordel med store hansker er at det er lettere å gjemme seg bak dem når du blokkerer streik. Noe som også vil øke sikkerheten din.
For å oppsummere, store tunge hansker er flotte for sparring.

Situasjonen er helt annerledes under teknisk trening, for eksempel på enheter som en boksepose eller skjold. I denne situasjonen vil lettere hansker være en bedre løsning. Da de vil gjøre det mindre vanskelig å jobbe med teknikk, dynamikk og fart. Så la oss oppsummere i form av en tabell hvilken størrelse hansker du skal velge avhengig av tiltenkt bruk:

Hanskevekt Formål
10 oz Trening av fart og dynamikk
12 oz og tyngre Kondisjon og utholdenhetstrening

Hvordan holde hanskene rene? Hva skal man gjøre når de lukter vondt?

Etter en tid vil bruk av boksehansker på grunn av svette hender begynne å avgi en ubehagelig lukt. Selvsagt kan opptaket av svette i hansker reduseres betraktelig ved å bruke boksebind eller innerhansker. Denne prosessen vil vi nok ikke helt kunne unngå. Så, hva gjør vi? Først av alt, husk å tørke hanskene godt etter trening. La dem imidlertid ikke stå på en varm radiator fordi materialet de er laget av kan sprekke. Hansker bør tørkes i romtemperatur – helst på et ventilert sted.

En annen måte som mange bruker er å legge hansker i fryseren over natten. Husk selvfølgelig å legge hanskene i en plastpose og ikke flytt på dem etter å ha tatt dem ut av fryseren. La dem stå til de gjenvinner sin fleksibilitet (frosset kunstskinn/skinn kan sprekke). En slik behandling bør effektivt eliminere bakteriene som forårsaker den ubehagelige lukten.

Interessant

Når det gjelder profesjonelle hansker som brukes av fagfolk, brukes fillers med økt tetthet slik at mens den nødvendige vekten opprettholdes, f.eks. 10 oz, reduseres størrelsen på hanskene maksimalt.
I noen forbund er hanskene som brukes i tillegg vektet ned rundt mansjetten, noe som muliggjør enda større reduksjon av hanskene rundt støtsonen. Til slutt er slike hansker, til tross for at de veier 10 oz, mye mindre og hardere enn de som vanligvis brukes i amatørtommer.
Disse behandlingene er rettet mot å øke spektakulæriteten til kamper ved å øke antallet knockouts.

Sammendrag

Du vet allerede forholdet mellom vekt og størrelse på boksehansker og hvilke vekter du skal bruke for en spesifikk bruk.
Hvis du skal ta boksing seriøst, vil du sannsynligvis etter hvert utstyre deg. Med minst 2 vektalternativer. Det vil si 10 oz for apparattrening og noen tyngre 14 oz eller 16 oz for sparring.

Men hvis du nettopp har startet eventyret med kampsport og for øyeblikket har råd til å kjøpe bare 1 par hansker. Foreslår jeg følgende løsning:

10 oz – hvis du trenger hansker for trening på enheter hjemme (f.eks. på en boksesekk)
12 oz – hvis du starter en treningsøkt i en klubb og skal bruke hanskene til både apparattrening og partnertrening.
Hvis du ser etter trygge hansker som oppfyller EU CE sikkerhetsstandarder til en god pris? Oppfordrer jeg deg til å ta en titt på vårt tilbud: DBX BUSHIDO boksehansker>>

Hilsen og ønsker deg et godt utvalg av utstyr for å gjøre trening til en fornøyelse.

One thought on “Boksehansker – hvilken størrelse velge?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *